18 september 2019

-

Programma
DCN Academy 18 september

Dr. Kirsten Berk over intermitterend vasten

in de media is veel aandacht voor intermitterend vasten en diëtisten krijgen dan ook regelmatig vragen hierover op het spreekuur: ‘Is het aan te raden of niet?'
Kirsten Berk geeft een uitleg over de fysiologie. Wat gebeurt er in energiemetabolisme bij vasten? Wat houdt intermitterend vasten in? Kan het een rol spelen bij het doorbreken van insulineresistentie? Kirsten zet het wetenschappelijk onderzoek op een rijtje.

Prof. Renger Witkamp (WUR)

geeft een scholing over de invloed van medicatie op de voedingstoestand en ook andersom: de invloed van voeding op de werking van medicatie.
Aan de Wageningen Universiteit wordt professor Witkamp als docent hoog gewaardeerd door de studenten. We zijn dan ook blij dat hij 18 september aanwezig kan zijn.
De interactie tussen medicijnen en voeding kent verschillende aspecten
• Effecten van obesitas of ondervoeding op de werking van medicijnen
• Effecten van voeding op de werking van medicijnen
• Effecten van specifieke nutriënten op de werking van medicijnen
• Effecten van medicijnen op de voedingstoestand
• Effecten van medicijnen op de vitamine- en mineralen status

Dr. Jan Westerink, internist-vasculair geneeskundige UMC

Jan Westerink behandelt de nieuwe NHG richtlijn CVRM. Hij deed dit ook in juni op het Langerhans symposium. Voor wie Langerhans gemist heeft zet Jan Westerink de veranderingen op 18 september op een rijtje.
Vragen (of het voorleggen van een casus) mogen van te voren worden ingestuurd naar

Dr. Heidi Stigelis, psycholoog

Acceptance and Commitment Training, wat kan de diëtist er mee?
Met de visie Eten = Gedrag traint Heidi Stigelis diëtisten in Nederland om zo hun consulten meer impact te geven als het gaat om gedragsverandering. Duurzame gedragsverandering is alleen mogelijk als er aandacht is voor de mentale component. Met Acceptance and Commitment Training kunnen vaardigheden geleerd worden om cliënten gerichter te coachen in gedragsverandering.

Acceptance and commitment therapy (ACT) is een vorm van gedragtherapie die is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes. In ACT wordt cliënten geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

Prof. Ingeborg Brouwer ook spreker bij DCN Academy

In de social media wordt de laatste tijd veel gesproken over verzadigd vet.
Het leek ons een goed idee om Prof. Ingeborg Brouwer te vragen het wetenschappelijk onderzoek op een rijtje te zetten.
Ingeborg Brouwer is hoogleraar voeding voor gezond leven, met speciale aandacht voor vetzuren, aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Bij deze leerstoel is ze de opvolgster van Prof. Martijn Katan.

Lydia Jeuken spreker bij DCN Academy over de GLI

Lydia Jeuken spreker bij DCN Academy over de GLI Lydia Jeuken is diëtist in Venray en biedt daar als leefstijlcoach het COOL programma aan. In november sluit de eerste groep de eerste fase af. Lydia gebruikt het DCN Voedings- en Leefstijlboek. Op 18 september vertelt zij hoe zij het boek inzet in het COOL-traject.
Programma voor dietisten

18 september 2019, 9.30-17 uur

Subtitel

DCN leden en aspirant-leden

€ 25
€ 49,50 na 25 augustus
Meld je aan
€ 99,50

NIET DCN leden

€ 135 na 25 augustus
Meld je aan

Studenten

€ 45,00
€ 55 na 25 augustus
Meld je aan
Aanmelden verplicht tot betalen.
Bij annulering voor 26 augustus zijn administratiekosten (€ 27,50) verschuldigd.
Na 26 augustus is restitutie niet meer mogelijk. Wel kan een collega de plaats innemen.

Pro gram ma

15 april

09.00 - 09.30
Inschrijven DCN leden en bezoek informatiemarkt 
Alleen voor leden
09.30- 10.15
-

Plenair Programma

10.45-10.50
Opening DCN Academy
Willy Gilbert
10.50 - 11.25
-
-
11.25 - 12.00
-
-
12.00 -12.35
-
-

Lunch en informatiemarkt

12.40 - 14.10
Keuze workshops , definitieve programma volgt nog
14.10 - 14.45
-
-
14.50 - 15.25
-
-

Thee/koffiepauze en bezoek informatiemarkt

15.30 - 16.00
16.00 -16.35
16.35 -17.15
-
-

Afsluiting

17.15 - 17.30

Sprekers

Dr. Kirsten Berk

Internist-vasculair geneeskundige

Dr. Kirsten Berk is post-doc onderzoeker en diëtist van het diabetesteam van het ErasmusMC, Rotterdam, en docent aan de HAN.

Dr. Jan Westerink

postdoc onderzoeker en dietist

Jan Westerink behandelde op de DCN Academy van 30 januari de NHG standaard Chronische Nierschade. Zijn onderdeel werd zeer hoog gewaardeerd: een 8,6 voor de inhoud en een 8,8 voor de presentatie.


Prof. Renger Witkamp

Professor in Nutrition and Pharmacology

Aan de Wageningen Universiteit wordt professor Witkamp als docent hoog gewaardeerd door de studenten. We zijn dan ook blij dat hij 18 september aanwezig kan zijn om ons bij te praten over de invloed van medicatie.

Heidi Stiegelis

psycholoog

Heidi Stiegelis is psycholoog die in haar praktijk werkt met Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van gedragstherapie. Het zorgt dat gedragspatronen écht veranderen, niet als kunstje, maar als “way of life”. Heidi traint ook diëtisten om deze therapie toe te passen.

Ingeborg Brouwer

Hoogleraar Voeding voor Gezond Leven

Ingeborg Brouwer is professor of Nutrition for Healthy Living with special emphasis on fatty acids at the Department of Health Sciences and the EMGO+ Research Institute for Health and Care Research, VU University Amsterdam, the Netherlands.

Ingeborg Brouwer is trained as a nutritionist at Wageningen University and registered as nutritional scientist at the Netherlands Academy of Nutritional Sciences. She received her PhD in Medical Sciences at the Catholic University Nijmegen, the Netherlands in 1999. Her PhD research focussed on effects of folate and folic acid on homocysteine. In 1999 she started to work as post-doc and later as project leader for the Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS, currently named TI Food and Nutrition).

Lydia Jeuken

Docent voedings- en dieetleer

Graag stelt ze zich kort voor: ‘Na wat omzwervingen als diëtist in het verpleeghuis, bij de thuiszorg en als docent voedings- en dieetleer werk ik inmiddels 25 jaar als diëtist/teamleider in het ziekenhuis (VieCuri Medisch Centrum). Daar was ik als projectleider betrokken bij verschillende project waarbij voeding een belangrijke rol speelt zoals de implementatie van screening en behandeling van ondervoeding in de kliniek en op de polikliniek. Omdat ik van mening ben dat preventie en 1e lijnszorg steeds belangrijker worden in het huidige zorglandschap heb ik in juli jl. de post HBO opleiding tot leefstijlcoach afgerond en heb ik een eigen praktijk voor leefstijlcoaching/ diëtetiek.’

Locatie

Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
[email protected]

Wil je ook lid worden ?

DCN is een landelijk netwerk van diëtisten in de eerste lijnsgezondheidszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en houden spreekuur in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra.

Postadres

Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: [email protected]

Wilt u regelmatig onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontwerp, onderhoud en creatie