Voeding, gedrag en leefstijl

De rol van de diëtist bij stress, ontspannen,  emotie-eten, bariatrie en terugval na bariatrie

Gesloten

Programma voor dietisten

15 april 2019

Voeding, gedrag en leefstijl

De rol van de diëtist bij stress, ontspannen, emotie-eten, bariatrie en terugval na bariatrie

DCN leden en aspirant-leden

€ 27,50
€ 49,50 na 25 maart
– Programma volgt nog
Meld je aan
€ 99,50

NIET DCN leden

€ 135 na 25 maart
– Programma volgt nog
Meld je aan

Studenten

€ 45,00
€ 55 na 25 maart
– Programma volgt nog
Meld je aan

Pro gram ma

15 april

09.00 - 09.30
Inschrijven DCN leden en bezoek informatiemarkt 
Alleen voor leden
09.30- 10.15
Algemene Leden Vergadering DCN

Plenair Programma

10.45-10.50
Opening DCN Academy
Willy Gilbert
10.50 - 11.25
Hoe wordt eetgedrag bepaald?
Dr. Roel Hermans
11.25 - 12.00
Eten als reactie op stress ( fysiologie en psychologie)
Liesbeth Libbers
12.00 -12.35
Wat gebeurt er in de hersenen bij het proeven en zien van voedsel?
Monicque Lorist

Lunch en informatiemarkt

12.40 - 14.10
Keuze workshops , definitieve programma volgt nog
14.10 - 14.45
Hoe wordt het brein getriggerd door emoties?
Marion Hoogkamer
14.50 - 15.25
Eten-in-aandacht
Netty van Kaathoven

Thee/koffiepauze en bezoek informatiemarkt

15.30 - 16.00
16.00 -16.35
16.35 -17.15
Bariatrie, voeding en emoties voor en na de ingreep
Bernadette Deenen

Afsluiting

17.15 - 17.30

Sprekers

Roel Hermans

Gedragswetenschapper bij Voedingscentrum en Radboud Universiteit

Hoe wordt eetgedrag bepaald?
Praktische strategieën voor gezonder eetgedrag
De 'slimme vork'

Liesbeth Libbers

Diëtist, psycholoog, sportdiëtist

Eten als reactie op stress lijkt heel normaal; veel mensen zijn bekend met de term emotie-eten. Fysiologisch gezien is het echter een heel vreemde reactie. Stress is een teken van gevaar en het lichaam komt in staat van paraatheid. Eén van die reacties is de afgifte van het hormoon cortisol wat invloed heeft op de vetstapeling. Daarnaast is er bij stress een sterke psychologische reactie die vaak gebaseerd is op aangeleerd gedrag. Hoe verlopen deze fysiologische en psychologische reacties op stress. Wat betekent dit voor een cliënt die problemen ervaart in het eetgedrag. En wat kun je als diëtist voor hen betekenen. Daarover meer in deze lezing.

Monicque Lorist

Hoogleraar Neurowetenschappen RUG

Wat gebeurt er in de hersenen als mensen voedsel proeven en wat als ze voedsel zien?
Is er verschil tussen jongeren en ouderen?

Bernadette Deenen

Diëtist Nederlandse Obesitas Kliniek

Bariatrie, voeding en emoties voor en na de ingreep.
• Wat is de rol van de diëtist; op welke momenten komen deze patiënten de diëtist tegen?
• De emoties van de diëtist; heb ik gefaald als de patiënt voor bariatrie kiest?
• Veel terugval naar oud gedrag na het begeleidingstraject .
• Veel achterliggende problematiek (incest, pestgedrag)
• De ethiek van bariatrie

Marion Hoogkamer

Haptotherapeut, psycholoog en diëtist

Hoe wordt het brein getriggerd door emoties?
Hoe kun je hier als diëtist mee omgaan?

'Emotie-eten; geef gewicht aan het verlangen'.
Gedachten en uitspraken van mensen met eet- en gewichtsproblemen gaan vaak over machteloosheid en het gebrek aan 'hoop dat het ooit nog goed komt'. Dergelijke gedachten kunnen tot vicieuze cirkels in het brein leiden die uitputting en obsessie in de hand werken. Zoekend naar een oplossing vanuit 'het hoofd' is beperkt en zorgt voor verstrakking van het lichaam als er te weinig aandacht is voor het lichamelijk ervaren. In deze workshop wil ik ingaan op hoe je het brein optimaal kunt benutten, de zielslaag kan voeden en de cliënt kan leren om zijn emoties op een andere manier te 'dragen'. Hoe kan je ondanks een belast verleden jezelf mentaal en fysiek oprichten om gevoelens van machteloosheid tegen te gaan.

Netty van Kaathoven

Diëtist, leefstijlcoach, mindful eten trainer, NLP master, ACT therapeut

‘Eten-in-aandacht’ (EIA) is belangrijk om meer bewust te worden van gedachten en gevoelens rondom voeding. In het Voedings- en Leefstijlboek is het hoofdstuk ‘Eten-in-aandacht’ van Netty's hand afkomstig.
Netty zal toelichten hoe zij EIA inzet voor cliënten met emotie-eten/eetbuien waarbij gewerkt wordt aan het ontwikkelen van een betere relatie met eten, het lichaam en zichzelf. De basis wordt gevormd door een andere mindset en meer mindfulness rondom eetgewoonten. EIA is toe te passen door elke diëtist en onmisbaar voor het ontwikkelen van duurzame gezonde gewoonten.

Wil je ook lid worden ?

DCN is een landelijk netwerk van diëtisten in de eerste lijnsgezondheidszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en houden spreekuur in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra.

Postadres

Adres: Iroko 145
3315 PN Dordrecht
Tel: 024 – 2005491 (op werkdagen)
E-mail: [email protected]

Wilt u regelmatig onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontwerp, onderhoud en creatie